Det här är en arkivsida från barniuppsala.se

Höstlovsfilm – Strömningsguide

Höstlovsfilm

Del 1 – Introduktion till filmströmning

Av: Jimmy Nyman
Publicerad: 2020-09-25

Välkommen in i filmens oändliga värld! Nu när höstmörkret sveper in över landet blir chanserna fler och fler att hitta tid för någonting trevligt att titta på i filmväg. I följande artikelserie tänkte jag ta upp några riktiga höjdarfilmer man kan se på, gärna tillsammans med sina nära och kära.

Foto: Roberto Nickson

Filmerna som jag kommer rekommendera tar även upp viktiga samhällsämnen eller använder dem på ett intelligent sätt för att göra filmen bättre – medan filmen i sig dessutom är till exempel spännande, gripande eller rolig. På detta vis kan man med gott samvete se på filmen då den inte representerar förlegade sätt att se på viktiga frågor. Artikelserien är indelad i 4 delar.

  • Strömningsguiden
  • Cineastiska guldkorn
  • Fokus på representation – till exempel kön/funktionshinder.
  • “För samtal” där man hittar film som tar upp ämnen och samhällsfrågor som kanske kan starta en viktig konversation med familj släkt eller kompisar.

Inkluderat nedan är starten på allt detta via en kort guide om vart och hur man kan strömma filmer lagligt och i vissa fall även gratis. Dessutom en kort genomgång om hur man strömmar film genom sitt bibliotek! 

Om skribenten

Jimmy Nyman fann sin kärlek för film i tidig ålder och började redan på sent 1980-tal se på film med allt mer kritiska ögon.

Sedan dess har intresset för att bredda sin kunskap om ämnet bara blivit större och idag har han sett flera tusen filmer i olika genrer, av olika anledningar och har nu sett så mycket att han ofta gärna väljer bort serie och film han anser är onödiga att se på när det finns så mycket bättre verk där ute.

Intresset för att skriva var länge separerat från filmvärlden men efter hand har dessa intressen vävts ihop och fokuset är nu inställt på  att skriva om speciella samhällsfrågor i film, vilket ger honom en ny utmaning att gräva ned sig i.

Notera att åsikterna här endast är Jimmys egna , representerar ej redaktionen och skall ej ses som fakta. Filtrera alltid film genom dina egna värderingar och skapa dig en egen åsikt, precis som Jimmy gjort hela sitt liv.

Strömningsguide

Att strömma film är ett modernt sätt att se på film och det är något som växer så det knakar om det. När man väljer att strömma en film hemma istället för att gå på bio kan man inte bara gå på toaletten när man vill, man kan även äta snacks och dricka läsk för ett rimligt pris, slänga upp fötterna på soffan samt slippa hostande främlingar i sätet bredvid. Följande strömningstjänster kan användas för att hitta bland annat filmerna som kommer att nämnas i artikelserien. Dessa tjänster erbjuder dessutom gratis provperioder som kan användas för att, till exempel inför det stundande höstlovet, kunna avnjuta film på ett lagligt sätt.

Ett extra tips är att om man är flera vuxna i hushållet så kan man använda flera gratisperioder så länge man registrerar sig separat och försöker tajma när den andras period går ut! Notera att dessa gratisperioder enbart fungerar om man ej har varit kund hos tjänsten förut och glöm inte att avsluta gratisperioden innan den löper ut.

Nedan följer ett litet urval av alla streamingtjänster som finns tillgängliga idag. Tveka inte att leta efter flera på egen hand. Kom ihåg att utbudet roterar så om du inte hittar en favoritfilm så är chansen stor att den dyker upp i ett senare skede. Notera att Disney Plus ännu inte erbjuder någon provperiod. Priserna är aktuella i september 2020.

FöretagOrd. prisGratis provperiod
Viaplay109 kr/mån2 veckor
Disney+69kr/månIngenAbbonera på Disney Plus
C More Standard139 kr/mån2 veckor
SF Kids Play59 kr/mån1 månad
Netflixfr. 89 kr/mån1 månad
HBO Nordic89 kr/mån1 månad
Google PlayHyrfilm fr. 29krIngenHyr film på Google Play

Låna film med bibliotekskortet

Bild: www.cineasterna.com

Visste du att det går att låna digitala filmer på Biblioteket via “Cineasterna” helt utan kostnad? Här följer en kort guide om hur du går till väga ! Fungerar både i Uppsala och Håbo kommun!

  1. Se till att ha ditt lånekort till hands. Om du inte har något lånekort går du in på https://bibliotekuppsala.se/web/arena/lanekort-formular och fyller i formuläret. Lånekortet skall sedan upphämtas och aktiveras på valfritt bibliotek. Medtag legitimation.
  2. Gå in på www.cineasterna.com och svara med ditt bibliotek på frågan “Var har du bibliotekskort?”
  3. Välj vilken film du vill se och logga in med ditt personnummer eller lånekortsnummer och din PIN-kod för ditt lånekort. Första gången du loggar in skapar du ett användarkonto. Det är inte ett krav att skapa ett användarkonto på Cineasterna, men det underlättar för dig då du slipper att ange ditt lånekortsnummer/personnummer och pinkod vid varje lånetillfälle.
  4. Du kan låna 3 filmer på en vecka (7 dagar) och filmerna är aktiverade i 48 timmar efter du gjort ditt lån.

Bor du i Heby kommun finns en liknande tjänst som heter “Viddla”

  1. Se till att ha ditt lånekort till hands. Om du inte har något lånekort går du till valfritt bibliotek i Heby kommun för att införskaffa samt aktivera ditt lånekort. Medtag legitimation.
  2. Gå in på https://viddla.se/films och välj vilken film du vill titta på. Ingen inloggning krävs.
  3. När du valt att starta en film fyller du i rutan som dyker upp med biblioteket du skaffade ditt kort på samt ditt lånekortsnummer och dess PIN-kod.
  4. Du har 48 timmar på dig att se filmen efter att du aktiverat den. Ditt bibliotek bestämmer hur många lån du får nyttja per kalendermånad. När du loggar in för att se en film visas antalet lån du har kvar innan du väljer att spela upp filmen. Biblioteket sätter en begränsning för hur många filmer som får lånas ut totalt varje kalendermånad. Om potten tar slut kan inga fler lån göras mer den månaden om inte biblioteket tillför fler lån.

Sugen på att läsa mer?

Berätta om det här!