Det här är en arkivsida från barniuppsala.se

Höstlovsfilm – Representation

Höstlovsfilm

Del 3 – Representation i film

Av: Jimmy Nyman
Publicerad: 2020-10-09

Välkommen tillbaks in i filmmörkret. Det finns ett ändlöst hav av film där ute och det ska bli ett sant nöje att få motivera varför just du skall se några flera från denna artikelserie. 

Det finns många stereotyper i film fortfarande. Däremot blir det allt bättre och smartare på den fronten för varje år. Film behöver dock inte nödvändigtvis handla om en skör, känslosam man eller en stark, självständig kvinna för att därmed bli klassad som representativ och korrekt. De behöver inte heller handla om minoriteter eller utsatta folkgrupper för att anses som inkluderande. Däremot går det att göra bra film samtidigt som man försöker undvika fördomar och stereotyper som ger en dålig eller förlegad bild av samhällsfrågor som dessa. 

Filmerna i denna del får mitt “godkännande” i hur de behandlar saker som könsbild och inklusion på ett moget, tilltalande sätt. I grund och botten är detta dock, precis som i föregående del, helt enkelt bra film men jag kommer även kommentera hur filmen behandlar känsliga och viktiga frågor som till exempel dom jag listade ovan.

Målgruppen varierar från de allra minsta till 15 år plus och är märkta efter officiella åldersrekommendationer.

Höstlovsfilm (dekorativ bild)
Foto: Devon Breen via Pixabay

Undrar du hur man går till väga för att enkelt strömma film till ditt hem? Se gärna del 1 i denna artikelserie. Artikelserien är indelad i 4 delar.

  • Strömningsguiden
  • Cineastiska guldkorn
  • Fokus på representation – till exempel kön/funktionshinder.
  • “För samtal” där man hittar film som tar upp ämnen och samhällsfrågor som kanske kan starta en intressant konversation med familj släkt eller kompisar.

Tjänsterna som listas under varje film kan i vissa fall kräva att man hyr eller köper filmen då utbudet till de fasta tjänsterna roterar med jämna mellanrum. Filmerna som rekommenderas är aktuella på angiven strömningstjänst vid publiceringsdatumet för artikeln (se ovan).

Om skribenten

Jimmy Nyman fann sin kärlek för film i tidig ålder och började redan på sent 1980-tal se på film med allt mer kritiska ögon.

Sedan dess har intresset för att bredda sin kunskap om ämnet bara blivit större och idag har han sett flera tusen filmer i olika genrer, av olika anledningar och har nu sett så mycket att han ofta gärna väljer bort serie och film han anser är onödiga att se på när det finns så mycket bättre verk där ute.

Intresset för att skriva var länge separerat från filmvärlden men efter hand har dessa intressen vävts ihop och fokuset är nu inställt på  att skriva om speciella samhällsfrågor i film, vilket ger honom en ny utmaning att gräva ned sig i.

Notera att åsikterna här endast är Jimmys egna , representerar ej redaktionen och skall ej ses som fakta. Filtrera alltid film genom dina egna värderingar och skapa dig en egen åsikt, precis som Jimmy gjort hela sitt liv.

Banner

Frost (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Syskonkärlek Renen Sven

Streamas just nu på:
Viaplay Google Play

FROST
2013 av Chris Buck & Jennifer Lee
Rekommenderad ålder:
7 år och uppåt
Med:
Mimmi Sandén (röst), Annika Herlitz (röst), Sebastian Karlsson (röst)

Få barnfilmer har haft sådan genomslagskraft som Frost. Disneyfilmen som finns överallt i media och populärkultur, vart man än tittar och som barn har tagit till sig över hela världen på ett fascinerande sätt. Filmen handlar om hur en uråldrig profetia slår in och hur ett helt land försätts i evig vinter. I centrum av denna profetia står prinsessan Elsa och hennes mystiska isförmågor som i samband med att profetian slår in känner sig tvungen att fly in i exil långt ifrån alla nära och kära. För att styra upp situationen och rädda både landet och sin syster ger sig den andra systern Anna ut på ett kyligt vinteräventyr där hon får möta många härliga figurer med den urcharmiga renen Sven i spetsen! Värd att se på även om man kanske egentligen inte är intresserad för att “utbilda” sig i till exempel varför sången “Let it go” är så enorm, eller helt enkelt för att få så mycket av renen Sven i sitt liv som möjligt, för det är något alla mår bra av!

Inklusion eller representation att tänka på när man tittar: Inklusion eller representation att tänka på när man tittar: En frisk vinterfläkt med fokus på två prinsessors syskonkärlek till varandra som cementerat ett nytt sätt att göra disneyfilm på. En film som en ny generation med nya, sundare värderingar kan ta till sig av.

Banner

Space Jam (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Kul blandning Monstruös basket

Streamas just nu på:
Netflix Viaplay

SPACE JAM
1996 av Joe Pytka
Rekommenderad ålder:
Barntillåten 
Med:
Michael Jordan, Bill Murray, Charles Barkley.

Charmig och för tiden fascinerande blandning av tecknat och spelfilm i en och samma film. Filmen blandar det tecknade universumet från Looney Tunes med riktiga platser och skådespelare och får dom att interagera med varandra på roliga sätt. Filmen cirkulerar kring hur basketlegenden Michael Jordan, som funderar på att lägga basketen på hyllan för att bli basebollspelare, rekryteras av Snurre sprätt och hans bekanta för att rädda det tecknade gänget från att bli kidnappade av onda basketspelande utomjordingar. Storyn är väl lite löjlig och fungerar mest för att rada upp roliga scener där Michael Jordan med flera får spela mot “osynliga” medspelare som sedan har tecknats ovanpå filmen i efterhand. Fungerar utmärkt som underhållande familjefilm även om man inte har något som helst intresse av basket.

Inklusion eller representation att tänka på när man tittar: Filmens hjälte är en helt vanlig familjefar och basketspelare som dessutom genomgår lite av en livskris i filmens början. Det är otroligt grundat och skönt. Dessutom är denna familjefar en svart man och en fullständig sportlegend vilket jag tycker kan vara roligt att uppmärksamma lite extra i dessa tider där Black Lives Matter finns på allas läppar.

Banner

Modig (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Natur Magi

Streamas just nu på:
Disney+ Google Play

MODIG
2012 av Mark Andrews & Brenda Chapman
Rekommenderad ålder:
Barntillåten
Med:
Amy Diamond (röst), Leif Andrée (röst), Elisabet Carlsson (röst)

Speciell prinsesshistoria som utspelar sig i ett kargt och mytomspunnet Skottland där unga Merida växer upp. Hon har en stark vilja och är ofta lite för bångstyrig för hennes föräldrars tålamod. Efter en rad olyckliga händelser tvingas Merida kämpa mot både naturen och uråldrig mörk magi för att rädda kungadömet hon lever i. En naturnära film som leker mera med naturens element och krafter än många andra disneyfilmer och som är ett bra val om verkligen hela familjen ska vara med och titta. Kanske inte bjuder på några större överraskningar, men är en frisk skogsfläkt till animerad film.

Inklusion eller representation att tänka på när man tittar: I många avseenden filmen som bröt prinsesstrenden för Disneyprinsessorna. Här gestaltade man inte längre prinsessan som en avskärmad, bortskämd och skör liten flicka i jakten på drömprinsen som äntligen skulle få hennes liv att kännas komplett. Merida är vild, egensinnig och är mycket hellre ute och äventyrar i skogen än att sitta inne. Dessutom får hon vara hjälten i sin egen historia! Skoj!

Banner

Pacific Rim (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Episk skala Specialeffekter

Streamas just nu på:
Netflix Viaplay

PACIFIC RIM 
2013 av Guillermo Del Toro
Rekommenderad ålder:
11 år och uppåt
Med:
Idris Elba, Rinko Kikuchi, Ron Perlman.

En tonårsdröm till film som direkt gör en till ett skrattande litet barn. Här pratar vi om Gigantiska robotar som slåss mot lika gigantiska monster. Det är lätt att dra referenser till leksaker eller till klassiska filmmonster som Godzilla när världen skall räddas på det mest storslagna sätt man kan tänka sig. Stora varelser kallade Kaijus invaderar våran värld genom en mystisk portal på botten av havet och startar ett förödande krig om mänsklighetens överlevnad. För att kunna strida mot dessa utomdimensionella varelser bygger man jättelika mekaniska stridsmaskiner kallade Jaegers. Varje Jaeger styrs av 2 piloter som är mentalt sammankopplade till varandra och till den Jaeger dom styr. Detta är en actionfilm av proportioner man sällan ser och som vet precis vad den vill vara för något. Den satsar till 110% på att vara denna bombastiska, underbart dumma lekstuga där man tänjer på alla visuella gränser och skalar upp allting till gigantiska storlekar för att få det att kännas ännu mer överdrivet! Fantastiskt underhållande!

Inklusion eller representation att tänka på när man tittar: En rolig trio med en svart man, en asiatisk kvinna och en vit man i huvudrollerna gör trion uppfriskande inkluderande ur ett rent etniskt perspektiv. Alla får sin del och sin historia och fyller sitt eget syfte i filmen utan att göra någon större grej av det.

Banner

Gravity (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Rysningar Handsvett

Streamas just nu på:
Google Play Viaplay

GRAVITY
2013 av Alfonso Cuarón
Rekommenderad ålder: 11 år och uppåt
Med: Sandra Bullock, George Clooney och Ed Harris (röst).

En av dom mest gastkramande rymdfilmerna man kan se på. Filmen handlar om medicinteknikern Ryan Stone som är ute på sitt första uppdrag tillsammans med veteranen Matt Kowalsky som är ute på sitt allra sista uppdrag innan pensionen. De arbetar på en rymdstation ovanför jorden när något går otroligt fel och de finner sig snart handlöst flytande utåt i rymden utan möjlighet till räddning. Detta är bara början av en överlevnadshistoria som aldrig slutar ge mig handsvett från början till slut. Även en av dom första filmerna jag såg i 3D och en av få filmer jag verkligen skulle rekommendera att se i 3D om man har möjligheten då den är riktigt häftig att såväl titta på som lyssna på!

Inklusion eller representation att tänka på när man tittar: Ryan Stones överlevnadskamp spelas lysande av Sandra Bullock som får ta precis all plats för att driva filmen framåt och vars personlighet, envishet och intelligens skapar en helt fantastiskt jordnära kvinnohjälte!

Banner

Upgrade (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Tankeställare Nytänkande

Streamas just nu på:
Netflix Viaplay

UPGRADE
2018 av Leigh Whannell
Rekommenderad ålder:
15 år och uppåt
Med:
Logan Marshall-Green, Melania Vallejo, Abby Craden (röst)

Träffsäker framtidsvision om hur tekniken fortsatt ta över våra liv mer komplett och närgånget än i dagens samhälle, där allt mer problem har skapats på grund av dessa lösningar och teknologi. Mitt i detta samhälle bor Grey, som är teknofob och hellre håller på med sin gamla bil medan han håller sig undan tekniken. En ödesdiger natt går hela hans liv sönder. Vid ett rånöverfall blir hans partner brutalt mördad och han själv blir förlamad från halsen ned. Men plötsligt dyker ett erbjudande och en chans till hämnd upp som han inte kan tacka nej till: Att operera in ett datorchip som hjälper honom att styra sin kropp. En mörk, brutal, välskriven, smart och ofta häftig film som är en av mina personliga favoriter i modern tid. Tar upp och kritiserar teknologins framfart och vårat beroende av den samtidigt som den bjuder på så många svängar och vändningar att man aldrig riktigt vet vart filmen ska ta vägen. Fylld av både omskakande och häftiga scener som garanterat får dig att hajja till både en och två gånger. Varning för att filmen är den våldsammaste på listan. Beroende på hur du ser på filmvåld kan 15 års gränsen flyttas uppåt (eller nedåt).

Inklusion eller representation att tänka på när man tittar: Ger under en del av filmen en intim och ofiltrerad inblick hos en person som dels är förlamad och rullstolsbunden och som dessutom har gått in i en riktigt djup depression. Visar hur snabbt livet kan vända och vågar stanna kvar i den hjälplösa känslan. Huvudpersonen lider  utöver det redan från början av en fobi för teknologi som blir en viktig del av filmen. Inte ofta man får med så mycket mentala och fysiska svårigheter i en film som ändå även kan lägga fokus på action. Även ett intressant perspektiv på teknologisamhället som kanske kan få många att välja en skogspromenad istället för Facebook.


Berätta om det här!