Det här är en arkivsida från barniuppsala.se

Rollspel online

ARTIKEL - Rollspel online (dekorativ bild)
Foto: Justin Mathews / Wikimedia Commons (CC-BY)

Rollspel online

Av: Patrik
Publicerad: 2020-09-17

Rollspel är en typ av spel där spelarna skapar och spelar en karaktär i en fiktiv värld. Spelarna leds av en spelledare som beskriver världen, dess invånare och vad som spelarnas karaktärer utsätts för eller tar del utav. Spelarna i sin tur agerar och beskriver hur deras karaktärer reagerar gentemot spelledarens utmaningar, men även i respons på vad de andra spelarna väljer att göra.

Man skulle kunna beskriva spelet som en kollektiv form av improvisationsbaserad berättelseteater där en spelare har rollen som berättare och de andra har de individuella karaktärernas roll och sedan försöker de gemensamt att utföra uppdrag och utforska den fiktiva världen. Oftast så finns det mer eller mindre hårda regler som ger spelarna konkreta förutsättningar för deras karaktärers agerande. För att övervinna de olika formerna av motstånd som spelarna möter så används en del olika sorters tärningar, dels den vanliga sex-sidiga tärningen, men även en del mer unika såsom den 12-sidiga tärningen, den pyramidformade 4-sidiga tärningen eller den 20 sidiga tärningen.

ARTIKEL - Rollspel online (dekorativ bild)
Foto: RalfHuels / CC BY-SA 4.0 På bild: Anja Arenz, Chris Kunz, Dossmo, Niamh, Paolo Tratzky, Svenja Schoenmackers

Rollspel på distans

Att spela rollspel är nuförtiden ett lite annorlunda engagemang än vad det vanligtvist är. Covid har gjort att allt fler grupper har flyttat sina spelträffar från någons vardagsrum till att spela över internet. Denna förändringen har lett till att det finns fler möjligheter och val för både spelare och spelledare. Gillar man något obskyrt rollspel så är det lättare att hitta fler som vill spela det eller om man vill spela på andra språk så finns det ett större utbud på det med.

Det finns lite olika tillvägagångssätt och plattformar men det absolut vanligaste heter Roll20. Roll20 är en hemsida där man har tillgång till dels bilder och dokument som delas i gruppen, så som kartor, karaktärsbeskrivningar, kalendrar eller vad som nu kan tänkas vara relevant för gruppen. Man har också tillgång till sin eget karaktärsblad och även privat information såsom specifik information och kommunikation från spelledaren. 

Det finns lite olika tillvägagångssätt och plattformar men det absolut vanligaste heter Roll20. Roll20 är en hemsida där man har tillgång till dels bilder och dokument som delas i gruppen, så som kartor, karaktärsbeskrivningar, kalendrar eller vad som nu kan tänkas vara relevant för gruppen. Man har också tillgång till sin eget karaktärsblad och även privat information såsom specifik information och kommunikation från spelledaren. 

Första spelet på Roll20

Att skapa ett konto är enkelt och går fort. När du har skapat ditt konto så finns det två vägar att gå. Skapa en ny spelgrupp eller gå med i en som redan existerar. För att skapa en spelgrupp så klickar man fliken “Spel” och väljer “Skapa nytt spel”. Här får man välja namn på gruppen och sedan välja om man vill använda en existerande modul eller om man har någon annan plan för gruppen. Det finns ett antal olika gratismoduler som man kan använda sig utav, men även moduler som man måste betala för att låsa upp och kunna använda dem i sitt spel. 

En bra utgångspunkt för ens första försök på rollspel är att välja en modul som är anpassad för nybörjare om man inte har mer ingående erfarenhet utav rollspel. De moduler som har “quick start”, snabbstart, är oftast anpassade för nybörjare så dom är ett bra val.

ARTIKEL - Rollspel online (dekorativ bild)
Foto: Benny Mazur (CC BY-SA 4.0)

När man sedan startar sitt spel så möter man en skärm med spelarnas namn längst nere till vänster, en meny med ritinstrument till vänster, en chatt- och dokumentsmeny till höger och i mitten en gemensam yta där dokument, kartor och dylikt visas upp.
Menyn till höger börjar med chatten uppe och det är även här som alla tärningsslag visas. Om man trycker på “Journal”-knappen så får man tillgång till de dokument som tillhör modulen, exempelvis de kartor, beskrivningar, fiender och karaktärer. Beroende på modul så kan det även här finnas introduktioner till spelsystemet, äventyret och ibland även generell information om rollspel, tärningar och guider till hur man skapar karaktärer.

Roll20 erbjuder även en egen tutorial som är mycket mer ingående och som visar exakt vad de olika menyerna har för funktion och hur de olika verktygen fungerar. Det är rekommenderat att man går igenom den för att snabbt och smidigt få en grundläggande kunskap över hur allt fungerar och hänger ihop. 

ARTIKEL - Rollspel online (dekorativ bild)
Foto: Tomi Tapio (CC-BY-SA)

Förberedelser 

Det är viktigt att notera att nästan alla moduler kräver grundböcker om deras respektive rollspelssystem. Dessa böcker finns att köpa både i pappersform och som pdf-filer. Som spelare så behöver man oftast ingen av dessa böcker men gruppens spelledare behöver generellt sett en grundbok. De flesta rollspelen har ett varierat antal med olika böcker som ger varje spel fler alternativ i exempelvis äventyr, fiender, platser, vapen och bakgrundshistoria över spelvärlden.

Med dessa baskunskaper så är du nu redo att hitta en spelgrupp att börja spela med. Vanligtvis så använder man sig utav lokala grupper och sidor men med Roll20 som plattform så har både spelare och spelledare ett bredare utbud att hitta en grupp och spel som passar.

Ordlista

Spelledare – spelledaren fyller rollen som berättare och dess uppgift är att leda gruppen genom spelets värld och ge spelarna utmaningar och ett mål att arbeta mot. Spelledaren är även den som styr alla de personer och varelser som spelarna möter.

Spelare – deltagarna i spelet som styr var sin karaktär. Spelarna skapar sin egen karaktär och sedan bestämmer de över hur karaktären agerar i spelet. Spelaren väljer också hur deras karaktär ska reagera och behandla situationer, både karaktärens fysiska svar men även karaktärens känslor och tankar. Vid utmaningar och strider så får spelarna använda olika typer av tärningar för att se om de lyckas med vad de har åtagit sig. 

Modul – en modul är ett äventyr och alla relaterade dokument såsom kartor, bakgrundsberättelse, karaktärsblad, information om fiender och dylikt.

Kampanj – en övergripande berättelse som inkluderar de olika äventyren som karaktärerna tar del av.

Tärningarna – I rollspel så är tärningarna en integral del av spelet. De används till i princip alla situationer och de kommer i lite olika former. På svenska så benämns de som T och sedan deras antal sidor, tex. T6 eller T20. På engelska så är tärningsnamnen ändrade till D6, D20 och så vidare.

Spelsystem – det finns otroligt många olika spelsystem och deras variationer är inte bara i hur regler fungerar eller i vilken spelvärld de utspelar sig i. Det finns traditionella fantasy-spel där man förbättrar karaktärerna genom att höja ens “kraftnivå” och införskaffar sig magiska vapen och dylikt men det finns även rollspel där varje egenskap uppgraderas individuellt och som utspelar sig i en sci-fi värld. “Dungeons and Dragons”, “Star Wars” och “Mutant: År noll” är tre exempel på väldigt olika spelsystem som skiljer sig inte bara i spelvärld utan även i regler.

Länkar – Hitta personer att spela med


Sugen på att läsa mer?

Berätta om det här!