Intervju – Gustav träffar Uppsala Skridskoklubb
En ny dag och ny intervju i antågande. Ett tips kom in till Initcias redaktion om Skridskodisco. Nyfiken tog jag kontakt med Uppsala Skridskoklubb (USK) och bad om att få göra ett reportage/intervju med dem. Svaret kom snabbt – ja, de ville mer än gärna ställa upp på det.
Jag tar buss 3 till Nyby och går därifrån till Gränby Ishallar, Hallentré A, vid lunchtid för att möta de jag ska intervjua. På plats träffar jag Fia Eriksson och Theodor Dahlström. Vi går upp till cafeterian på övervåningen av IFU Arena. Fia bjuder Theo och mig på fika och väl försedda satte vi oss ner för att påbörja intervjun.
“Berätta lite om vad Uppsala Skridskoklubb primärt har för verksamhet och vilka ni är.”
Fia berättar att hon och hennes sambo Theo är ideellt engagerade i klubben sedan fem år tillbaka, då deras 13-åriga dotter Ida är aktiv i klubben.
Klubben bedriver skridskoåkning, paråkning, synkro (synkroniserad konståkning i grupp bestående av 12-16 personer) och har även en tonårsgrupp. Tonårsgruppen är en träningsgrupp som gärna vill åka och hålla igång och som har tävlat förut, men som inte vill tävla i nuläget. Gruppen är främst för de som har tränat konståkning och slutat en gång i tiden, men som gärna vill komma igång igen.
Vissa åkare i klubben väljer att endast delta på träningar och i föreställningar, men inte tävla för klubben. Med andra ord finns det möjligheter för åkare att välja det som hen vill delta i.
Klubben bedriver även Skridskoskola på både höst- och vårterminen, som riktar sig till nybörjare, i form av lektioner i barn-, ungdoms- och vuxengrupper.
Fia och Theo berättar att eftersom det är en ganska stor organisation, så är det viktigt att föräldrarna är engagerade och delaktiga. Exempelvis så hjälper föräldrarna till med klubbens caféverksamhet och liknande.
“Hur många aktiva medlemmar har ni i dagsläget?”
Klubben har runt 80 tävlande. Med Skridskoskolan så har klubben cirka 200 aktiva medlemmar och nivån har legat ganska konstant de senaste åren.
”Alla evenemang som vi driver är viktiga. Vi vill att många barn ska vara med och att de fortsätter efter att de har varit med i Skridskoskolan. Det är tack vare Skridskoskolan som klubben växer.”, berättar Fia. Hon säger även att det är härligt att se deltagare som kommer från Skridskoskolan bli kvar i klubben och att de i sin tur tränar kommande deltagare i Skridskoskolan. Vissa tränare är så unga som 14 år, men har redan år av erfarenhet och kunskaper att dela med sig utav.
“Uppenbarligen fordrar det väldigt mycket kompetens och skicklighet att kunna åka skridskor riktigt bra. Är det så att bara vissa kan behärska det, eller är det en skröna? Kan vem som helst lära sig att åka skridskor?”
”Alla kan åka skridskor! Det är inget som är omöjligt med skridskor!”, konstaterar Fia. ”Klubben har väldigt duktiga skridskotränare och barnen som är 4-5 år gamla brukar kunna åka skridskor efter en termin.”, säger Theo. Han tycker att det är roligt att man kan se utveckling hos barnen på sådan kort tid och att barnen utvecklas snabbt. Nivån ökar successivt och tid krävs, särskilt om man vill ägna sig åt konståkning. Klubben lägger dock vikt vid att det ska vara en schyst och anpassad nivå för alla deltagare.
Barnen tränar mycket mer än vad folk tror. Ida exempelvis tränar cirka 16-18 pass i veckan. De minsta barnen, som är 4-7 år gamla, har ungefär 3-4 pass i veckan. Varje pass är då 45-60 minuter långa.
“Hur brukar Uppsala Skridskoklubbs verksamhetsår se ut?”
Säsongen börjar i augusti, någon vecka innan skolstart med Uppstartsläger, ett träningsläger, sedan en kick-off helg i september. Där blir det träning och föreläsning om mental träning och dylikt. Sedan kör de igång säsongen. Efter det kommer Halloween Skridskodisco vid månadsskiftet oktober/november. Sen kommer den årliga julshowen, efter det vårshowen, som brukar vara den stora föreställningen. Theo hoppas verkligen att många kommer för att se hur duktiga dessa åkare är och att detta får åskådarna att öppna ögonen och eventuellt får ett intresse för sporten.
Utöver det så hålls tävlingssäsongen mellan oktober-mars. Svenska konståkningsförbundet brukar utlysa till klubbar om tävlingar som hålls under säsongen. I de högre klasserna blir åkarna tilldelade tävlingar och i det lägre får man anmäla sig till de man vill delta i.
Inom konståkning finns det C-klass, B-klass, A-klass och en Elitklass, som Theos och Fias dotter nyligen har börjat tävla i. Theo berättar om att de alldeles nyligen har varit i Enköping för en tävling och att Fia och Ida inom de närmaste dagarna kommer åka ner till Ulricehamn för tävling. Sist men inte minst finns också Stjärnklass, som är för nybörjare av alla åldrar.
Både Fia och Theo säger att fler kan komma och svänga förbi och titta på tävlingarna då det är gratis för besökare.
“USK har i flera år arrangerat Rimbolägret strax utanför Rimbo. Kan ni berätta lite om lägret?”
Rimbolägret är ett årligt läger som USK arrangerar veckan innan och veckan efter midsommar. Det är ett läger som har ägt rum 15 år i rad! Dit kommer åkare från hela Sverige, från Kiruna till Ystad, och även åkare från Norge. En dag på lägret kan börja med ett ispass klockan sju på morgonen och det sista passet klockan åtta på kvällen. Totalt är det tre ispass och ett markpass per dag. Ett markpass är ett träningspass av isen som kan bestå av styrka, kondition och liknande. Däremellan kan deltagarna delta i aktiviteter som bad, kubb, spela kort och andra roliga aktiviteter.
Det är då under två veckor som lägret arrangeras, där varje deltagare är med i en vecka. Det är ungefär 85 åkare som brukar delta varje år, i åldrarna sju år och uppåt.
“Uppsala Skridskoklubb framför en omtyckt vårshow varje år. Vad har tidigare år bjudit på?”
USK har framfört föreställningar som ”Disney on Ice”, ”Musik genom tiderna” – då de även hade med liveband – och Peter Pan, som alla var en stor succé och kördes inför fullsatta läktare. USK brukar även framföra skolföreställningar vartannat år.
“Uppsala Skridskoklubb firar 85 år 2018, hur firar ni det?”
85-årsjubileumet inträffar vid jul och det firar klubben lite extra genom att utöver den årliga vårshowen även framföra en Julshow. Det kommer bjudas på ”Nötknäpparen” med klubbens skridskoåkare i rollerna. Julshowen kommer framföras lördagen den 15 december 2018.
“Slutligen, det som ligger närmast i tiden. USK arrangerar årligen ett Halloween Skridskodisco. Hur ser ett skridskodisco ut?”
Theo berättar att det är fjärde året för Halloweendisco. Så många som 250 personer brukar komma och de flesta kommer utklädda, barn såväl som föräldrar och studenter. Fia flikar in att detta är hennes favvoevenemang.
Halloweendiscot brukar ha en återkommande DJ duo vid namn DJ Pumpa, så även i år. ”DJ Pumpa kommer till Halloweendiscot och pumpar på”, berättar Theo.
Theo och Fia avslutar med att berätta att Skridskodiscot i år hålls fredagen den 2 november klockan 18:00-21:00 och att alla är välkomna, oavsett ålder!
Kuriosa: Intervjun tog lite drygt 20 minuter, mötet ca 40 minuter, från hej till hejdå.
Av Gustav Ljung 2018-10-25
USK | Halloween Skridskodisco | Kommande Halloweenevent 2018