Det här är en arkivsida från barniuppsala.se

Owe Thörnqvist 90 år – still going strong…

Owe Thörnqvist

Foto: Stewen Quigley

Owe Thörnqvist 90 år
– still going strong…

Det var en gång…. oj, nej det här är en annan saga…
På Akademiska sjukhuset i Uppsala den 12 mars 1929 fick Karin och hennes make Sven en liten son som de döpte till Karl-Gustaf Owe Thörnqvist. Han kom att växa upp på Sysslomansgatan 38 i Uppsala. Jag tror inte att de hade en aning redan då att han skulle bli en av Sveriges mest älskade och uppskattade artister.

Början…

Hans bana började med att underhålla familjen och dess vänner med sång och dans.
Mellan 1936 och 1945 gick han i Sverkerskolan och Realskolan, nuvarande Katedralskolan. I skolan visade han talang för karikatyrteckning som sägs ha retat gallfeber på flera välkända Uppsalaprofiler. När Owe ritade av sin mattelärare Bomben i skoltidningen ledde det till sänkt betyg.

Owe hade också talang för boxning och blev både uppländsk junior- och distriktsmästare. Totalt har Owe gjort ett 30-tal amatörmatcher i boxning. På fritiden hade han börjat spela med olika dansorkestrar och redan när han gick på gymnasiet hade han startat Red Alan’s Quartet, där han själv spelade dragspel. Efter gymnasiet gjorde han Lumpen på I8 – Kungliga Upplands regemente.

Ut i världen…

Owe Thörnqvist

Foto: Stewen Quigley

Efter att ha tagit sin fil.kand. 1957 inom ämnena filosofi, psykologi och sociologi ville Owe se världen och drog till sjöss. Han blev salongsuppassare på M/S Krageholm längs amerikanska och kanadensiska kusten. Väl tillbaka i Sverige fortsatte han att studera innan han åkte på ännu en tur, denna gång med M/S Stegeholm, även där som salongsuppassare. Resan gick då till Cuba, Mexico, Texas och New Orleans. På resan inspirerades han av exotiska rytmer från bland annat Västindien och Havanna. Han träffade jazzens legender i New York och laddade bagaget med rhythm & blues, country, gospel och rockabilly.

 

Tillbaka i Europa 1952 turnerade Owe i Tyskland och spelade Hank Williams-låtar på de amerikanska militäranläggningarna. Där passade han på att byta till sig amerikanska jazz- och bluesskivor.

Owe kombinerade inspirationen han hade fått från jazzen, rockʼnʼroll och de karibiska rytmerna med sina arbetarklassberättelser från Uppsala med omnejd, med knixiga ordlekar. Resultatet hör vi i flera av hans numera klassiska låtar, såsom “Varm korv boogie”, ”Dagny” med flera.

Tillbaka i Sverige…

1953 gjorde Owe sin svenska scendebut i revyn “Bada med oss” med Slottskällans teater i Uppsala tillsammans med Rune Ek. Han skrev också text och musik till föreställningen och två av hans klassiker såg därmed dagens ljus; “Anders och Brita” och “Rumba i Engelska parken”. Några år senare släppte Owe den hårt svängande “Diverse julboogie”, som räknas som Sveriges första rocklåt. Vi hade därmed rock i Sverige redan året innan både Bill Haley och Elvis debuterat i USA.

Rune Ek tog med Owe till Spanien och uppträdde på nattklubbar och gjorde tre program för Spanska radion. Det blev totalt fyra revyer med Rune som partner.
I slutet av 50-talet turnerade Owe med Ingemar “Ingo” Johansson som var Owes polare sedan tidigt 50-tal. De pratade boxning och vid ett träningspass innan Ingos match mot Eddie Machen fick Owe sparra för Ingo, då Ingos sparringpartner fått förhinder. Då kom nöjesarrangören Ragnar Wetter på idén att ordna en turné med Owe, Ingo och hans bror Rolf. I turnén så fick Owe sjunga glada visor och han gick på några av uppvisningsronderna mot bröderna.

Owe i pressen…

Owe Thörnqvist

Foto: Stewen Quigley

När Owes släppte sin låt “Wilma” 1962 höll han på att bli stämd av amerikanska Hanna-Barbera för varumärkesintrång. Det var nämligen de som ägde rättigheterna till serien “The Flintstones”. Men det hela löste sig när Owe lyckades övertyga bolaget om att Wilma var ett vanligt flicknamn i Sverige och att det fanns ett svenskt stridsrop som löd “Yabadabadoo”. I stället för stämning köpte Hanna-Barbera rättigheterna till låten och skrev ett helt avsnitt kring den; “Cousin Owe goes to Bedrock”.

Efter en incident i Pålsboda folkpark 1965, där Thörnqvist slog ner en berusad person som störde showen, bojkottades Owe Thörnqvist av media och folkparker och Owe rymde utomlands i flera år.

Rocken ansågs i sin barndom på 1950-talet som vågad och blev föremål för moralpanik när den kom till Sverige. 1966 blev tre låtar av Owe Thörnqvist, bland dem “Födelsedagen”, försedda med dödskallar och varningsetiketter i radions grammofonarkiv.

Knäpp upp…

1962 skrev Owe en “Knäpp upp”-revy tillsammans Hasse & Tage och sedan följde många år på scener runt om i Sverige.
Han har hunnit med många krogshower, en musikalroll på Stockholms stadsteater som polismästare i “Tolvskillingsopran”.
Han skrev många produktioner för krog och teaterscener med olika partners, som Eva Rydberg, Anna Sundqvist, Lena Hansson, Beatrice Järås m fl.

Owe var pionjär inom stand-up-comedy i Sverige, en stil som han odlade i sina krogshower på Hamburger Börs och Berns i Stockholm.

Come back…

På 1970-talet gjorde Thörnqvist comeback, först med krogshow på Bacchi Wapen 1976 i Stockholm och senare med skivan “Blommor och eterneller” samma år som han fyllde femtio år, 1979.

Thörnqvist har sedan dess återkommit med jämna mellanrum:

♦ 1985 med 30-årsjubileum på Restaurang Cabarét.
♦ 1990 med “En box Owe” innehållande 12 LP-skivor.
♦ 2005 med en cd:n “Recovered” och konsertturné samt
♦ 2009, då en jubileumsboxen “Boogieman” om totalt åtta cd-skivor och en DVD-skiva släpptes.
♦ År 2009, 80 år gammal, gjorde Thörnqvist ett bejublat avskedsframträdande på sin långa karriär på Scalateatern i Stockholm med “Mr Boogieman – tack och hej”

Uppsala…

 

Owe Thörnqvist

Foto: Stewen Quigley

Efter skivdebuten på Metronome 1955 har det blivit otaliga singlar och skivor. Sammanlagt har Owe
gett ut över 300 låtar, men troligtvis har han skrivit en bra bit över det dubbla. Bland hans mest kända och älskade alster finns “Dagny”, “Varm korv boogie”, “Ett litet rött paket”, “Gun från Dragarbrunn”, “Loppan”, “Rotmosrock”, “Titta, Titta”, “Svartbäckens ros”, “Albin och Pia”,“Alptoppens ros”, “Anna Kaffepanna”, “The Long Cool Song” och “Näcken” med många, många fler.

Owes låtar är förankrade i det folkliga livet i Uppsala. Många namn från Uppsalas parker, skolor, hotell, gator, konditorier och kaféer.
Låtskrivarjobbet har för Owe alltid varit något av en visuell konstart. Den där kreativa kittlingen av att vilja överraska sin publik med sprillans nyknixiga kombinationer av ord och toner, rytmer och harmoniföljder. Som att måla och rita gubbar som man sätter i rörelse med hjälp av lämplig text och musik.

Utmärkelser…

Naturligtvis har Owe fått belöning för sitt trogna och idoga arbete, bland annat:

♦ 2001 – Grammis – juryns specialpris
♦ 2003 – Evert Taube-stipendiet
♦ 2003 – Uppsala kommuns förtjänstmedalj
♦ 2004 – H M Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band “för en gedigen långvarig kulturgärning som visförfattare, sångare och kompositör”.
♦ 2004 – Cornelis Vreeswijk-stipendiet
♦ 2011 – Olrogstipendiet, delas ut av Nyköpings kommun och Rotaryklubbarna
♦ 2011 – Nils Ferlin-Sällskapets Trubadurpris för att han “skapat ett eget universum som han befolkat med säregna livsöden”.
♦ 2014 – Fridolf Rhudinpriset
♦ 2014 – Korvakademiens Hederspris
♦ 2016 – Invald i Swedish Music Hall of Fame

Visste ni att…

Owe Thörnqvist

Foto: Stewen Quigley

♦ Andra artister har gjort narr av Owe. I TV-serien Agne & Svullo förekommer hans namn som ett stående skämt och huvudpersonerna refererar ständigt till honom och nämner hans namn i alla möjliga sammanhang, ofta med absurda kopplingar, för komisk effekt.

♦ Anders Johansson, mest känd från Yngwie Malmsteens band och Hammerfall, har spelat trummor med Owe på turné såväl som på skiva.

♦ Owe Thörnqvist klassiska låt “Varm korv boogie” var från början en protestlåt mot förbudet att sälja korv från en låda på magen.

♦ Owe må ha varit artist i större delen av sitt liv. Men trots detta har han aldrig varit med i Melodifestivalen förrän 2017. Genom sin medverkan är han den äldsta deltagaren i tävlingens historia. I och med det blev Owe den galet populäre “Boogieman” som var med i Mello och fick tusentals barn att rösta på hans rockiga tävlingsbidrag.

♦ Owe Thörnqvist är blind på ett öga. Efter att först ha haft problem med gula fläcken och sedan drabbats av en blodpropp förlorade han helt synen på ögat. Bakom sina mörka solglasögon bär han nu protes. På sitt friska öga har han 80 procents syn.

♦ Owe flyttade till Spanien på doktorns inrådan om ett liv i lite mildare klimat på grund av kronisk bronkit. Sedan dess bor han växelvis i Spanien, Florida och Sverige.

Idag…

För att återgå till första meningen, Owe fyller år den 12 mars 2019. Han firar sin födelsedag med en ny showturné på Skandiascenen i Stockholm, fortsätter sen till Gävle den 24 mars och Göteborg den 28 mars. Han avslutar sin miniturné hos oss i Uppsala hans hemstad den 31 mars 2019.

… och hans karriär “still going strong”

Biljett: UKK  (extern länk öppnas i nytt fönster/fil)


Besök gärna följande länkar nedan (extern länk öppnas i nytt fönster/flik).
Flashmob Owe ThörnqvistOwe Thörnqvist 90 år Fest & Final på UKKKommande event inom Sång och Musik | Uppsala Konsert & Kongress | Owe Thörnqvists hemsida

Foton: Stewen Quigley

Berätta om det här!