Det här är en arkivsida från barniuppsala.se

OMG! Gustav och Annica träffar Legally Blonde

Legally Blonde musikal

OMG! Gustav och Annica träffar Legally Blonde

Av: Gustav Ljung och Annica Taxén
Foto: Annica Taxén
Publicerad: 2019-04-05

Uppsala Estetiska Gymnasium sätter varje år upp en musikal där skolans breda talang tas till vara. I år är det Broadwaymusikalen Legally Blonde som ges. Under lite drygt en vecka tar skolans elever plats i Reginateaterns strålkastarljus och just du är välkommen!

Nyfikna tog vi på Barn i Uppsala kontakt med Uppsala Estetiska Gymnasium för att göra en intervju. En blåsig, men annars fin, fredagseftermiddag promenerade Gustav och Annica till förre detta Bolandsgymnasiet danssal, nu i Uppsala Kulturskolas vårdnad, där de togs emot med öppna armar av ensemblen och teamet av lärare som med smittsam energi var mitt i att repetera för fullt.

Legally Blonde, berätta: vad handlar musikalen om?

Elle Woods är tjejen som har allt! Hon är den populäraste tjejen i skolan och hon kan allt om smink och mode. Hon har en söt hund, rika föräldrar och den rätta pojkvännen: Warner Huntington III. När Warner gör slut för att han ska börja vid Harvard Law School och vill ha någon som är “mindre blond och mer seriös” ställs livet på ända. För att vinna honom tillbaka söker Elle också in på Harvard Law School, där hon till allas förvåning lyckas ta sig in. Men på Harvard hjälper inte Elles kunskaper långt. Nu måste hon kämpa sitt livs kamp!

Hur uppstod idén att ni skulle uppföra just Legally Blonde? Vem kom på idén?

En annan musikal var först på tal, men kostnaderna för rättigheterna att få uppföra den var för stora. Efter en kombination av ett aktivt letande efter en ny musikal, där elever fick vara med och föreslå, och en slump då regissören Susanne en dag lyssnade på radion hemma och kom och tänka på musikalen Legally Blonde bestämde man sig för att just denna kändes rätt. Musikalen var påtänkt redan för för ett par år sedan, men fick då ge vika för en annan musikal, men får alltså nu äntligen se scenens ljus på Reginateatern mellan den 6-12 april.  

Uppsala Estetiska gymnasium har en bredd av utbildningar inom den kreativa sfären till exempel Bild & Form; Speldesign; Serieteckning & illustration; Film, TV & Radio och Musik. Hur tas detta tillvara i er uppsättning?

Ensemblen består av elever från årskurs 2 och 3, men även en och annan tidigare elev får vara med. Susanne säger att alla elever får möjligheten att utvecklas inom det val som de har gjort och upptäcka saker av egen kraft. Hon vill att elever ska få växa genom att själva inse “det här kan jag göra” och förmedla känslan hos eleverna om att kunskap är makt, ett budskap som går helt hand i hand med årets musikal. 

Bakom kulisserna så är det eleverna som står för arbete så som kostym, scenografi, ljus, ljud och musik. Även designandet av affischer är gjort av elever. Till hjälp har de ett team av engagerade och duktiga lärare som finns med hela vägen från första bladet till färdig produktion. Allt fångas sedan av skolans elever på film och tidigare års produktioner finns att se på skolans Vimeokonto.

På scenen har eleverna varit med i bollandet fram-och-tillbaka angående infallsvinkel kring dialog och framförande med mera. Eleverna har fått komma med förslag längst hela resan.  

I år har det varit svårt att hitta folk som vill arbeta bakom scenen och även en ur lärarteamet har lämnat för en välförtjänad pension. Detta har dock överkommits med stort engagemang och energi från samtliga och en stor dos samarbete.

Hur tidigt påbörjade ni produktionen? Har alla repetitioner rymts inom skoltid?

I allmänhet brukar produktionen börja i september, men eftersom det tidigt blev förseningar på grund av rättigheter kom gänget inte igång helt förrän i slutet av oktober, början av november. Det ledde till att det krävts en något högre takt än tidigare år. 

Robert, som vi ser i rollen som Warner Huntington III, flikar in med att det ändå har funnits tid för att lära in materialet, men att det bitvis har varit mycket och massivt. Mera än förra året.

Eleverna, som kommer från många olika inriktningar och årskullar, har i veckorna tränat i grupper, allt för att hinna med så mycket som möjligt i ett svårplanerat schemaläggande. På fredagseftermiddagar har man sedan träffats och repeterat alla tillsammans. Även många helger har Bolandgymnasiets danssal välkomnat lärare och elever för heldagar av repetitioner och mången kväll har gått åt för framtagande av kostym, ändringar av plagg och konstruerande av helt nya plagg.

“Jag vill inte tänka på hur mycket tid vi har lagt ner på produktionen, för då blir jag alldeles vimmelkantig”, skojar Susanne. Hon tillägger att Legally Blonde är en riktigt svår musikal på grund av mycket musik med snabba övergångar, men även då musikalen inte funkar på tom scen och därför kräver mycket rekvisita, vilket i sin tur har lett till merarbete att ta fram dessa.

Uppsala Estetiska Gymnasium sätter upp en musikal varje år. Vad har ni bjudit på tidigare år?

Förra året bjöd skolan på musikalen “Carrie – the musical” och innan dess har klassiker som Grease, Bad girls, Fame, Hair och Footloose bland många fler gått att se. Affischer från tidigare år pryder delar av väggen i ett av rummen vi sitter i. 

Tidigare var det Bolandsskolans estetprogram som höll i produktionen, med samma format, samma lärare, men med lite andra lokaler. Susanne är inte helt säker på i hur många år dessa musikaler har satts upp, men att det nu är en årlig tradition med åtminstone 25-30 år på nacken.

Hur känner ni inför premiären av Legally Blonde på Reginateatern den 6 april?

Beatrice, som vi ser i huvudrollen som Elle Woods, säger att de alla är väldigt taggade inför premiären och att vi är så välkomna att komma och titta.

Susanne inflikar att det ska bli jätteroligt. Hon känner sig förväntansfull inför premiären och hela veckan på Reginateatern och är så glad över att UEG kan bjuda Uppsala på Legally Blonde. Hon tillägger att det är en sådan priviligerad möjlighet då musikaler i allmänhet är så dyra att uppföra och att det inte finns så många plattformar i staden där musikaler framförs.

Till sist, är det något ni vill hälsa till folk därute?

“Oh my god! Det här får ni inte missa!” utbrister Susanne i bästa Elle Woods och Legally Blonde-anda och skrattar.

 

Kuriosa: Intervjun delades upp i två delar. Under en paus i repetitionerna fick vi träffa och intervjua ensemblen för att sedan sätta oss ned med regissören Susanne. Den första delen tog cirka 30 minuter, den andra delen cirka 20 minuter. Dessutom hade Annica äran att gästa även under lördagen för att fotografera under repetitionerna.


– Galleri –

 


Förtydligande: Bolandgymnasiet lades ned den 1 juli 2017 och danssalen som nämns i artikeln tillhör nu Uppsala Kulturskola. För enkelheten att lokalisera vart denna danssal ligger benämns den ovan som Bolandgymnasiets dansal.


Besök gärna länkarna: Legally Blonde | Uppsala Estetiska GymnasiumVimeo
Fler artiklar: Våffeldagen, ett språkligt missförståndGuide för föräldrar till spelet CS:GO | Recension av musikalen Big Fish | Owe Thörnqvist 90 år | Alla Artiklar
(Externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik)

Berätta om det här!

1 comment on “OMG! Gustav och Annica träffar Legally Blonde”

  1. Maria Larsson

    Nästa gång får ni gärna berätta att det är Uppsala Kulturskolas danssal som används till repetitioner. Bolandsgymnasiet finns inte längre, tyvärr…

Comments are closed.