
Foto: Imageuser
Padel - en lättillgänglig racketsport för barn
Text: Robert Andersson
Karta: A. Taxén
Publicerad: 2019-07-17
Padel, eller padeltennis som det också kallas, är i skrivande stund en av Sveriges snabbast växande sporter. Sedan 2014 har det nästan oavbrutet tillkommit nya padelhallar runt om i landet och snittet har legat kring två nya hallar i månaden. Men vad är padel och vad är det som gör den så lämplig för barn jämfört med andra sporter?
Även om padel vuxit riktigt snabbt de senaste åren så är det såklart fortfarande ishockey, ridning, innebandy och givetvis fotboll som är de dominerande sporterna för barn och ungdomar. Så lär det också vara en bra tid framöver vilket padelälskare inte direkt är ledsna över. Dels är dessa etablerade sporter extremt sociala och bygger upp en bra förståelse för lagarbete, och dels blir det fler padeltimmar lediga för oss andra på banorna om padeltrenden stagnerar eller börjar avta.
Skämt åsido, det som gör padel så bra för barnfamiljer är att det är väldigt nybörjarvänligt. Till skillnad från tennis, som padel kan liknas med till viss del, är det väldigt enkelt för en förälder utan bollkontroll att vara med och spela med sina barn och således ta en aktiv roll sina egna barns sportutövande utveckling.
Okej, padel är nybörjarvänligt, men vad är padel?
Padeltennis är en blandning mellan tennis och squash

Foto: Abreuabreu
Kort sagt skulle man kunna säga att padel, eller padeltennis, är en slags blandning mellan tennis och squash. Tennisliknelsen grundar sig i poängräkningen, spel över nät och linjerna på padelbanan. Squashliknelsen grundar sig i slagen mot väggarna.
I padel spelar man alltså som på en inglasad tennisplan (något mindre) där du får använda glasväggarna i spelet. Det viktiga är dock att inte träffa glaset på motståndarens sida innan bollen först nuddat planen. När man ska returnera en boll från motståndaren får man dock första valla den i en glasvägg på sin egna sida först. På så sätt blir kraftfulla slag mindre viktiga i spelet och alla på planen får mer tid på sig att både hinna till bollen och besluta sig för var man tänker slå över den på motståndarens planhalva.
Padelregler
Padel spelas nästan helt utan domare. Det är en gentlemannasport i det avseendet där ärlighet och rent spel tas på största allvar.
Padeltennis spelas alltid två-mot-två, eller i dubbel som det också kan kallas. Poängen räknas som i tennis: 0, 15, 30, 40, game, set, match. Ett set är sex game och man måste vinna med två game. Vid 6-6 spelas ett kort tiebreak där varje boll ger en poäng och där det är först till 7 som gäller. Även i tiebreak måste man vinna med två poäng.

Foto: PadelaGogo
Serven - Serven måste genomföras med ett underarmsslag. Detta är ytterligare en detalj som gör det lättare för nybörjare att kunna hävda sig på padelbanan. De bästa padelspelarna kan förstås få till riktigt ordentliga rökare, men då är vi på World Padel Tour-nivå. Serven sker diagonalt över spelplanen och måste landa i eller på linjen av motståndarens serveruta. Längs med långsidorna utgörs väggarna av spelbart glas närmast kortsidan och av ett galler i mitten. Om serven slår i gallret efter studs i serverutan räknas den som ute och du får serva en andraserve. Serven får dock studsa i valfri glasvägg så länge bollen landar i serverutan först.
Glasväggarna - Det som gör padel extra speciellt är plexiglasväggarna. Dessa väggar kan användas i spelet när som helst och gör det lättare att hålla bollen i spel. Om motståndaren slår en hård och snabb boll mot dig kan du låta den studsa i den bakre väggen och vänta på att den kommer tillbaka till dig innan du slår tillbaka till motståndarens planhalva. Se bara till att bollen inte studsar fler än en gång på din planhalva.
Vid något annat tillfälle kanske du befinner dig i en situation där du är felvänd och har ryggen mot nätet. I det här fallet kan du lugnt och sansat valla bollen mot valfri glasvägg på din sida av planen innan den dimper ned på motståndarens sida.
Mer än så här behöver man inte veta för att börja spela padel.
Är padel en dyr sport?
Padel är i dagsläget en sport vars kostnader kan liknas med både fotboll och tennis. Den utrustning som behövs för att spela padel är ett par ändamålsriktiga padelskor, padelbollar och padelracket.
Padelskor håller minst en säsong om man spelar en gång i veckan med sommaruppehåll, och ett padelracket kan hålla i ett par år beroende på hur väl man tar hand om det.

Bild: Pixabay
Padelracket - Det dyraste inköpet du behöver göra för att spela padel är själva padelracketen. Som det nämnts tidigare är det förmodligen det billigaste inköpet över tid i och med att det den delen av utrustningen som håller längst. Om man tar hand om den.
Att välja padelracket som nybörjare kan vara bland det svåraste som finns. Det finns en rad olika variabler och parametrar som gör racketarna helt olika från varandra och det är inte något man ska ignorera. Padelrackets balanspunkt, vikt och form är viktiga variabler att ta med i beslutandet om ett nytt racket.
Det finns många olika rackettillverkare på marknaden idag. Vissa är kända varumärken från andra racketsporter såsom Wilson, Babolat, Head och Adidas, medan andra är mer specifikt inriktade på padel såsom Nox, Bullpadel och Just Ten. Priserna och kvalitéerna skiftar kraftigt oavsett märke och vill man vara säker på att man får ett stadigt racket med lång livslängd får man räkna med att det kommer kosta mellan 1000 - 3000 kr.
Köp smart
För nybörjare och framförallt barnfamiljer kan 2000 kronors-racketar vara lite av en no-go-zon som i sin tur kan leda till att man börjar snegla på de stora sportbutikernas budgetmärken. Det kan man för all del göra, men då ska man vara beredd på att de kan gå sönder ganska snabbt.
Det finns dock några knep som man kan ta till för att få tag i högkvalitativa padelrackets utan att behöva lägga ut en förmögenhet:
- Hyr padelracket i padelhallen - Det här är ett bra alternativ när man är i färd med att upptäcka sporten. Detta blir dock väldigt dyrt i längden, spelar ni en gång i veckan kommer ni ha "köpt" flertalet racketar vid årets slut.
- Fynda på realisationer - Det kommer nya versioner av nästan alla racketmodeller inför varje säsong och då ska den gamla versionen fasas ut. Det här är ett ypperligt tillfälle att skaffa sig ett högkvalitativt padelracket till ett överkomligt pris. Här kan du hålla utkik efter bra padelracket reor.
- Köp på andrahandsmarknaden - Det har redan börjat komma en andrahandsmarknad för begagnade padelrackets på nätet. Har du tur hittar du riktigt högkvalitativa racketar i bra skick till ett riktigt lågt pris.
Padelbollar - Padelbollar är tryckförsedda i innandömet, precis som tennisbollar, som naturligt blir sämre vid spel. Padelbollar kommer du behöva köpa många av, tyvärr.
Padelskor - Priset på padelskor ligger på samma nivå som löparskor, fotbollsskor och tennisskor. Faktum är att man kan spara lite pengar genom att köpa grusskor för tennis. Sulan på dessa skor är precis som sulan på padelskor och blir således lika ändamålsriktiga. Skor är bland det viktigaste i den här sporten. I och med tvära riktningsförändringar och det konstgräsliknande underlaget padel spelas på finns det alltid en överhängande risk för skador. Ta inte en "genväg" genom att köpa billiga skor eller använda gamla löparskor eller liknande. Tänk efter före.
Padel för barn i Uppsala

Foto: Mariasatrustegui
Som med så mycket annat ligger Uppsala även i framkant när det kommer till padel. Trots att padel egentligen bara funnits i Sverige i ca 5 år har det redan hunnit utvecklas en rad olika padelverksamheter. Både Upsala Tennisklubb, UTK, USIF i Rosendal och Uppsala Padelcenter i Fyrislund och Librobäck erbjuder barn- och ungdomsverksamhet i padel. Kurserna och terminerna varierar, likaså åldersgränserna. Åldersgränserna ligger dock från ca 7 år och uppåt.
Det brukar också anordnas regelbundna turneringar, läger och intensivkurser under terminerna och sommarläger och liknande under sommarlovet.
Föräldrar som också vill spela padel
Blir man drabbad av padelfeber som vuxen finns goda möjligheter att spela padel i högintensiva och roliga korpenserier i olika nivåer, ta intensivkurser och åka på padelweekends till Europas padelcentrum nummer ett, det vill säga Spanien.
Sugen på att prova?
Nedan finner du en karta med padelbanor som idag finns att spela på. Klicka på markeringen för att se kontaktinformation till platserna eller använd länkarna nedanför kartan för att komma till deras hemsidor. (Externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik.)
Uppsala Padelcenter | Upsala Tennisklubb | USIF | Enköpings Tennisklubb | Enköping Padel Arena | Långtora Padel & Tennis | Knivsta Padel & Fys | Grisslehamns Tennisklubb & Padel | Norrtälje padelcenter | Roslagens GK | Öregrunds GK
Kartan är senast uppdaterad 2019-07-17
Har du en sport eller aktivitet du vill berätta om?
Skicka gärna in en icke tidskänslig text till Barn i Uppsala på info(a)barniuppsala.se.
Barn i Uppsala förbehåller sig rätten att utföra mindre ändringar av text eller att helt avstå från att publicera bidrag.
Pingback: Fritidsbanken – Låna sport och idrottsutrustning gratis i upp till 14 dagar | NY - Barn i Uppsala