Det här är en arkivsida från barniuppsala.se

Gustav träffar “Queenfish and other tales” inför stundande YogaKonsert

YogaKonsert (dekorativ bild)

Bild: från arrangör

Gustav träffar “Queenfish and other tales”
inför stundande YogaKonsert

Denna gång blir det en intervju med  ”Queenfish and other tales” eller Ewa Wikström som hon heter till vardags. Ewa är aktuell tillsammans med Erika Söderström då de tillsammans håller en YogaKonsert, med underrubriken “Red Heart Session”, den 8 december. Som musikintresserad tyckte jag detta lät väldigt spännande, så Ewa och jag satte oss ned en tisdagseftermiddag för att genomföra intervjun.

Hej Ewa! Erika Söderström och du kommer hålla en YogaKonsert den 8 december. Är det som namnet antyder, yoga och konsert kombinerat? Hur ser en YogaKonsert ut?

Ewa berättar att det kommer vara ett yogapass med enkla rörelser, främst inriktat på vinyasa-yoga, som fokuserar på att skapa en enighet där rörelse och andning samverkar. Till detta spelar hon eget-komponerade material live. Hon ser det även som en konsert, som kommer hållas under hennes artistnamn ”Queenfish and other tales”. Ewa berättar att intentionen med YogaKonserten är mer än yoga och konsert kombinerat – det är en upplevelse där den som deltar bidrar med sin kropp som instrument i konserten såväl som i yogan och bildar en helhet.

Hur uppstod idén kring att kombinera yoga med musik? Vad är din definition av vad en YogaKonsert är?

Erika är yogainstruktör, berättar Ewa och de två känner varandra sedan cirka 10 år tillbaka, då de utbildade sig till clowner tillsammans. Idén till YogaKonsert började då Erika ringde Ewa och berättade att hon använt hennes musik när hon genomförde sina pass tillsammans med deltagare. Erika berättade att deltagarna uppskattade musiken så pass mycket och att det vore fantastiskt att ha Ewa spela live.

Vad har ni för bakgrund inom yogan och musiken?

Ewa var inte helt säker på detaljerna kring Erikas yogabakgrund och är sparsam med orden då hon inte vill lägga ord i mun på något sätt, men berättar att hon vet att det hela började med hobby-yoga, vidare till barnyoga som slutligen ledde till att Erika utbildade sig till yogainstruktör. Ewa nämner även att Erika jobbar på Cirkus Smått, som är en fristående barnteaterduo verksam i Stockholm.

Ewa håller mestadels på med hobby-yoga och yogar för sitt eget välmående. “Det ger ett mentalt och fysiskt välmående i utövandet”, säger hon.

Ewa instruerar även en grupp för nyanlända som deltar i Initcias Integration och språkprojekt, där yogan är menad för endast kvinnorna i gruppen. Tanken med att det bara är kvinnor i gruppen är att det tillåter att de som vill kan ta av sin sjal under utövandet. Ewa instruerar även gruppen, både män och kvinnor denna gång, i datorkunskap. Till YogaKonserten är både män och kvinnor varmt välkomna att deltaga.

Ewa har en väldigt djupgående och unik bakgrund som musikutövare. Hon började sin musikaliska resa redan vid femårsåldern. Hennes instrument är främst saxofon, piano och trummor. Hon spelade i diverse pop-, rock- och jazzband i Uppsala tills hon var runt 20 år. När hon var 22 år gammal flyttade hon till Spanien och spelade  bland annat dragspel ihop med ett gäng gatumusikanter. Med det gänget turnerade Ewa runtom i Spanien och bodde på diverse olika ställen där, men har även deltagit i flera band och projekt i Sverige. Vid sidan av dessa har hon hela tiden komponerat egen musik, men det var först 2010 som hon gjorde en fördjupning i sitt skrivande vilket har lett till två album och en singel. Efter år i Umeå har hon återvänt till barndomsstaden Uppsala och efter att själv ha fått barn och musiken har fått vara med i bakgrunden under några år känner nu Ewa att med YogaKonserten så kommer hon få en nystart i sitt musicerande.

Vilken känsla är det som ni främst vill förmedla? Ligger det också något budskap eller något form av tema bakom YogaKonserten?

Ewa klargör att detta är andra gången som de arrangerar YogaKonsert. Själva sessionen kommer heta ”Red Heart Session” och det är Erika som står för namnet. När hon en dag hörde Ewas låt ”Red balloon” så kunde hon visualisera hur hon frigjorde sig själv ut i luften. Att framför allt släppa ut från sitt hjärta.

Det finns många olika typer av yoga. Målet med denna yogasession är att det ska vara fritt, med utan rätt och fel. Att få ta del av värmen tillsammans i en tillåtande atmosfär. Alla kan komma dit och ha olika erfarenheter sedan tidigare, dock med förutsättningen att personen ifråga åtminstone har stått på en yogamatta förut. ”Alla är sitt eget instrument”, säger Ewa. Det vill säga att alla har den egna kroppen som sitt eget instrument.

Då båda Ewa och Erika även arbetar som barnunderhållare går en del av intäkterna från konserten till Clowner utan gränser.

Hur mycket behöver ni öva inför YogaKonsert? Hur förbereder ni?

Eftersom detta är nytt för dem båda så har det tagit tid att få till allting så att det klaffar. De båda repar var för sig, men har haft hur mycket mejlkontakt med varandra och har pratat om, i det närmaste, allting som går att prata om angående detta. ”Tåget är igång och det känns jättebra!”, säger Ewa.

Ewa berättar att Erika har sin expertis och Ewa sin. Erika plockar fram en låt eller flera låtar som Ewa har gjort, föreslår att denna känslostämning som finns i låten skulle kunna passa bra till ”Red Heart Session”. De båda försöker jobba dynamiskt med att få ett flöde i programmet. De lägger särskilt fokus på att de som är med inte ses som publik, utan som deltagare.

Erika applicerar rörelser till Ewas låtar, som man både hittar på Soundcloud och Spotify. Många av låtarna skiftar känslouttryck och på så vis bildas ett flow, vilket går hand i hand med vinyasa-yogan. Därför så kan det komma att skifta väldigt mycket i känslostämningar under ”Red Heart Session”. Ewa och Erika har redan uppträtt en gång i Stockholm den 24 november i år och hon berättar att vid detta tillfälle kom en deltagare fram till henne och sa: ”Jag blev så rörd. I början var jag så glad. I slutet grät jag”. Ewa poängterar att så länge deltagaren väljer att ta in det hela, så kan upplevelsen bli väldigt djup.

Eftersom det är första gången, men andra tillfället, ni arrangerar YogaKonsert – är det någonting som ni har funderat på fortsätta med?

”Detta är bara början. Det kommer ett till datum för spelning i vår”, avslöjar Ewa.

Till sist, hur känns det inför att ni ska uppträda den 8 december på Yogahuset?

”Det känns jättebra! Och spännande. Vi har redan haft YogaKonsert en gång i Stockholm. Då gick det precis som vi önskade oss. Vi hoppas på att det blir likadant i Uppsala. Vi ser fram emot det!”, avslutar Ewa.

Kuriosa: Intervjun tog ca 30 minuter, hela mötet ungefär 32 minuter.
Av Gustav Ljung 2018-12-04

 Besök gärna länkarna nedan (externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik).
YogaKonsert – Red Heart Session | YogaKonsert“Queenfish and other tales” på Soundcloud | Clowner utan gränser

Berätta om det här!