Det här är en arkivsida från barniuppsala.se

Guide till spelet CS:GO för föräldrar

 

Barn i Uppsala har under vecka 9 haft äran att ha två PRAO elever från årskurs 8 på vår redaktion. Bland andra uppgifter har killarna under sin vecka skrivit en guide för föräldrar till spelet CS:GO som du kan läsa nedan.

Counter Strike - Global Offensive (dekorativ bild)

Bild: Wikimedia Commons

Guide för föräldrar till spelet CS:GO

Av Villiam Taxén & Måns Zetterström

Vad är CS:GO?

CS:GO är ett first person shooter spel som är gjort av Valve. CS:GO är en förkortning av Counter Strike: Global Offensive. Ett first player shooter spel är ett spel där man ser allt från en personlig vinkel och där man skjuter fiender. Spelet kom 2012 men det finns tidigare utgåvor av spelet. Det första Counter Strike spelet släpptes bara som ett test spel, men blev så populärt att Valve valde att utveckla serien vidare.

Vad går spelet ut på?

Spelet spelas av två lag med 5 spelare i varje. Målet är att vinna 16 rundor per match, En runda kan vara mellan 20 sekunder till 2 minuter 40 sekunder beroende på hur matchen spelas. För att vinna en runda så behöver man antingen eliminera hela motståndarlaget eller lyckas desarmera en bomb om den armerats. Det finns två bombplatser som kallas A och B. Om terrorister (T) lyckas ta sig in på en bombplats och armera bomben så har insatsstyrkan (CT) 40 sekunder på sig att ta sig till bombplatsen och desarmera bomben annars sprängs bomben och T vinner rundan.

Pengar och Vapen

CS:GO screenshot (dekorativ bild av en av miljöerna/banorna i spelet)

Bild: Igdb

När runda 1 börjar förses man med 800$, en pistol och en kniv. I varje runda får man bonuspengar beroende på om man lyckats armera/desarmera en bomb och baserat på hur många kills, dvs. hur många i motståndarlaget man dödat, man fått. När man köpt eller plockat upp ett vapen från marken under en runda så har man det med sig i nästa runda om man inte dött. Om man dör måste man vänta tills nästa runda startar.

Vid nästa runda spawnas, materialiseras, man med en pistol om man dör och pengarna man redan hade plus dem man tjänade under rundan innan. Alla i sitt lag spawnas på samma ställe. I början av varje runda kan man köpa vapen, kevlar och granater. Om man är CT kan man även köpa ett disarmerings kit som gör att man kan desarmera bomber snabbare.

De olika vapnen som finns att köpa kan delas upp i fyra kategorier; gevär, SMG, pistoler och tunga vapen även kallade heavy. Bland gevär finns bland annat ak-47 för T och M4 för CT och AWP. I kategorin SMG finns olika sorters SMGs. En SMG är ett mindre semi-automatiskt vapen som oftast skjuter snabbare men gör mindre skada. I kategorin Pistoler finns det olika små pistoler. Sist, i kategorin Heavy där det finns shotguns, m249 och Negev. En m249 och Negev är olika sorters tunga maskingevär.

Strategi

Bild: Igdb

Den vanligaste strategin för CT är att man har 2 spelare på varje bombplats och en spelare i mitten. Man har en spelare i mitten så dom kan rotera över till den plats som behöver hjälp. För T är det vanligt att man går hela laget mot en site. Som CT så brukar man kasta rökbomber vid ingångarna till bombplatsen så att det blir svårare för T att komma dit.

Om man har lite pengar inför en runda kan man köra en eco runda vilket betyder att man inte köper något. De gör så att man kan köpa bättre vapen och mer granater nästa runda. Man kan även tvingas till en force buy vilket är att man köper vapen när man har lite pengar för att inte förlora en viktig runda.

Information

På olika banor finns olika calls. Det används för att berätta vart motståndarna är för sina medspelare. Exempel på ett call som man kan säga är till exempel “Popdog”, men det säger man bara på mappen Train där det finns ett rum som kallas Popdog. Man säger det så det blir enklare och det går snabbare för ens lagkamrater att agera, ta skydd eller attackera motståndaren. Annat sätt att använda calls är förkortningarna på ställen till exempel “Jag smokar connector”, som betyder att man kastar en rökgranat till stället connector.

Samma sak kan man säga om man ska kasta en chockgranat, granat, molotov eller lockgranat.

Pauser under matchen

Under en match så kan man ha en timeout på en minut där man kan gå och dricka vatten, gå på toa eller starta om spelet om det kraschat. Man kan inte pausa en match eftersom det är ett online spel. Om man lämnar en match så kommer man inte kunna spela en till match på 30 min. Om man lämnat matcher flera gånger så kan man bli bannad, avstängd, på olika lång tid.

Vad man lär sig

CS:GO screenshot (dekorativ bild av en av miljöerna/banorna i spelet)

Bild: Igdb

I spelet är det viktigt med samarbete för då vinner man oftast mycket mer än om man inte samarbetar alls. Ibland kan man vinna utan samarbete men det är oftast på grund av att några i  laget är bättre individuellt än andra i laget. Eftersom CS:GO är ett stort spel och spelas runt hela jorden så är det viktigt att kunna prata engelska. Detta gör att man blir van att prata engelska. Man får även en bättre reaktionsförmåga eftersom man måste kunna skjuta motståndaren innan han hinner skjuta dig.

Skins och ranker

I spelet finns det skins på de olika vapnen i spelet som ändrar utseendet på ditt vapen, Vissa skins kan kosta 1 krona medans ett annat kan kosta upp till 20 000 kronor.

I spelet finns olika ranker som visar hur bra man är. Det finns 9 ranker och av dem är Global Elite den högsta ranken.

CS:GO som E-Sport

CS:GO är en av de största e-sporterna. Varje år så spelas det många turneringar varav två är “Majors”. Det går ut på samma sak som en fotbollsturnering, man möter andra lag och den som förlorar slås ut från turneringen. De två lagen som kommer till finalen slåss om en stor summa pengar som man vinner. 2018 fanns det en prispott på 1,000,000 dollar.

Det bästa laget i världen just nu är Astralis eftersom de har bra individuella spelare, är bra på att samarbeta och erfarenhet av att spela ihop som gör att de vet vad dem andra kommer göra.

Begreppslista

Map Bana där spelet spelas.
Eco Ekonomisk runda, en runda där man avstår från köp för att spara till inköp inför rundan därefter.
Force buy Köpa vapen när man har lite pengar för att inte förlora en viktig runda
Save Om man inte kan vinna rundan så gömmer man sig för att spara sitt vapen till nästa runda.
Prime När man är nivå 30, eller om man valt att köpa Prime, så är det mindre chans att möta fuskare eftersom de antagligen blivit bannade innan de nått nivå 30 eller så vill de inte köpa Prime om dem fuskar för de vet att de kommer bli bannade för eller senare.
Spawnas Man kommer till spawn efter rundan
CT Polis/insatsstyrka
T Terrorist
Site Plats man armerar bomben på, Bombplats.
Calls Namn på olika delar av kartan.
Smoke Rökbomb
Grenade Granat
Flashbang Chockgranat
Molotov Granat som sätter eld på marken där den kastas i några sekunder.
Decoy lockgranat, en granat använd i vilseledande syfte.

 


PEGI18 (Informativ bild som uppmärksammar att ett spel rekommenderas från 18 år av Pan-European-Game-Information)

Bild: Pegi

Enligt statistik från Ungar och medier 2017 (sid 45), är ett av de mest populära spelet för pojkar mellan 13-16 år just Counter-Strike: Global Offensive som har PEGI 18-märkning.

Spel som klassifieras som PEGI 18 av den europeiska standarden för åldersmärkning för spel som kallas PEGI (Pan-European-Game-Information) är bäst lämpat för vuxna då det kan innehålla grovt, omotiverat, grafiskt våld eller våld mot försvarslösa karaktärer. Spel med klassificeringen PEGI 18 kan även innehålla grafiskt sexuellt innehåll eller användande av alkohol och droger på ett sätt som kan upplevas glamoriserande.

Det är inte lagstadgat att följa PEGI-märkningen. Vissa barn tål mer än andra, så det är upp till var vårdnadshavare att avgöra vad man anser lämpligt för sitt barn.


Fler artiklar: Recension av Big Fish | Owe Thörnqvist 90 år | Varför firar vi fettisdagen? | Varför har vi sportlov i Sverige? | Valentin i fokus

Berätta om det här!

6 comments on “Guide till spelet CS:GO för föräldrar”

  • A. Taxén

   Connector är en punkt på kartan som förbinder punkterna A och B och är den enda punkt mellan dessa som inte passerar “spawn” (CT- eller C Spawn). På kartan Mirage ligger connectorn mellan trappan och “mid”. På just kartan Mirage går det att passera även via “catwalk” och “window”, men inte utan assistans eller att skapa mer ljud.

 1. Dan Holmberg

  Hej, jag såg att ni sade: “I spelet finns olika ranker som visar hur bra man är. Det finns 9 ranker och av dem är Global Elite den högsta ranken.” medans ni har helt rätt att Global Elite är den högsta så finns det 18 olika ranker(1), i “matchmaking” eller “tävlingsinriktat” på svenska sedan finns det 18 ranker i “wingman” som är ett läga för 2v2 istället för 5v5. sedan finns det även ranker i “danger zone” som är ett “battle royal” typ spelläge där det är alla mot alla eller lag av 2 mot varandra(2). Detta läga har yttligare 15 ranker.

  Mvh Dan “DanHol” Holmberg
  Denna info är uppdaterad 2020-06-07

  (1): https://www.metabomb.net/csgo/gameplay-guides/csgo-ranks-guide-how-to-rank-up-in-competitive-matchmaking
  (2):https://counterstrike.fandom.com/wiki/Danger_Zone

  • A. Taxén

   Hej Dan!
   Tack så jättemycket för informationen.

   Mvh Barn i Uppsala

 2. rasmus

  jag är 13 år, men jag vet inte hur jag ska göra för att få spela spelet.

  • Jessica S Axberg

   Hej Rasmus, kan du bjuda in dina föräldrar så att ni kan titta på spelet tillsammans?
   Om din mamma eller pappa spelar med dig, ett tag, kanske de får bättre koll på vad spelet innebär. Det är inte lag på att vara 18, det är en rekommendation för att olika barn tål olika mycket. Om du inte får spela det här spelet så hoppas vi att du hittar ett annat som fångar ditt intresse!
   /Barn i Uppsala

Comments are closed.