Det här är en arkivsida från barniuppsala.se

Intervju – Gustav träffar Schysst Jul

Schysst Jul

Bild: Från arrangör

Intervju – Gustav träffar Schysst Jul

Rusket och mörkret har anlänt. Med isande vindar och snöblandat regn som piskar ansiktena hos alla stelfrusna fotgängare, men även juletider och vackra belysningar lyser upp den mörka tillvaron i advent. Det skulle dock inte hindra mig från att göra ännu en intervju, den här gången med Erika Sjöqvist, som är projektledare för marknaden Schysst Jul.

Helt allena traskade jag mig ut från kontoret, tog bussen till Stora Torget, gick förbi St: Pers gallerian i minusgrader och elände, innan jag äntligen övervann den hårda kylan och kom in i värmen i Missionskyrkan.

 “Hej! Kan du berätta kort om vad Schysst Jul är?”

Erika berättar att Schysst Jul har funnits i 10 år och det är 10:e gången (det vill säga 10-års jubileum) som det kommer arrangeras i Uppsala. Schysst Jul finns både i Uppsala och i Stockholm.

Det är en julmarknad som uppmärksammar orättvisor samt mänskliga rättigheter. Det främsta fokuset ligger på rättvisehandel och varor som är Fair Trade-märkta, men även miljömärkta och ekologiska varor brukar tillkomma på julmarknaden.

“Vilka är det som arrangerar? Hur uppstod idén ursprungligen?”

Det är Missionskyrkan, Fair Trade Shop Globalen och Studieförbundet Bilda som håller i julmarknaden. Däremot är det inget samarbete mellan Schysst Jul Uppsala och Schysst Jul Stockholm, som i sin tur har andra arrangörer, bland andra Svalorna Latinamerika.

Idén med en rättvisemärkt julmarknad i Uppsala uppstod som ett projektarbete av några gymnasieungdomar. De tog kontakt med arrangörerna och det är samma arrangörer som håller det än idag och marknaden har växt sedan dess.

“Listan över årets deltagare kommer vara närmare ett 30-tal organisationer och föreningar. Brukar det vara föreningar som återkommer och brukar det tillkomma nya?”

”Det är ganska många (två tredjedelar) föreningar som brukar återkomma flera år i rad”, berättar Erika. Antalet brukar vara mellan 25-30 stycken organisationer och föreningar som är med. Varje förening har möjlighet att få delta, förutsatt att föreningen uppfyller vissa krav som verkligen försäkrar om att varorna som säljs eller ställs ut verkligen är ”schyssta”.

“Hur länge har ni i Uppsala arrangerat Schysst Jul? Ungefär hur många är det som dyker upp?”

Som tidigare nämnt har det funnits i 10 år och det är 10:e gången som Schysst Jul arrangeras i Uppsala. Erika berättar att hon själv har varit med de senaste fyra-fem åren. Under de åren har det varit så mycket som 2000 personer som besöker julmarknaden och Missionskyrkans lokaler brukar fyllas tills det blir alldeles fullt och det har växt till så mycket som det kan bli. Storleken på marknaden har sett ganska stabil ut de senaste åren.

“Vilka åldersgrupper är det som främst brukar dyka upp?”

Det brukar vara en hel del barnfamiljer som dyker upp, berättar Erika. Annars är det rejält blandat med typ av folk med både unga såväl som äldre, där själva åldersfördelningen är ganska jämnt spridd. Hon poängterar att det finns lite saker för alla, som café, livemusik, seminarium etc, att göra på plats. Många som besöker där är redan ganska intresserade av ämnet rättvisehandel, men att många andra som dyker upp är nyfikna på att just lära sig om ämnet.

“Kan ni ta upp några exempel på rättvisemärkta varor som Schysst Jul brukar sälja?”

Erika berättar att det brukar vara ett brett sortiment på plats, med alltifrån te och choklad till giftfria barnkläder, smycken, prydnader, konst och hantverk. Många organisationer som är där på plats säljer gåvobevis i form av bland annat tygkassar.

I praktiken kan man säga att marknaden uppdelad i två kategorier: Den ena där organisationer säljer saker och i den andra kategorin där de informerar och upplyser folk och eventuellt rekryterar folk till sina föreningar, (för den som är intresserad av att gå med, förstås).

“Vad kan man som förstagångs-besökare förvänta sig av Schysst Jul? Är det någonting som kommer dyka som är nytt för i år?”

”Man kan lära sig väldigt mycket genom seminarierna, och genom att prata med försäljarna.”, säger Erika. Hon säger även att det finns mycket att upptäcka och att rättvisemärkta varor kan bestå av nästan vad som helst. Hon tillägger att det allra oftast brukar vara en väldigt lyckad tillställning. Folk brukar främst säga till henne om den trevliga stämningen som råder på julmarknaden.

“Schysst Jul har ett samarbete med Musikhjälpen, som tidigare var en insamling till, men det som är nytt för i år är att musikprogrammet är nu kopplat till Musikhjälpen.”, säger Erika med förväntan i rösten.

Det kommer vara en hel del inbjudna gäster som kommer. Bland annat kommer det vara gäster som håller i seminarium kring bland annat sommarens jordbruk, som de flesta av oss vet var ett katastrofår för skörden på grund av den snustorra hettan.

Svalorna Latinamerika kommer vara på plats. De arbetar med att bekämpa fattigdomen och förbättra levnadsvillkoren i Latinamerika. De samarbetar med bland andra jordbrukare som är verksamma där, skänker pengar, håller i seminarier, sprider information och upplyser folk. Denna höstens tema för Svalorna Latinamerika har varit om just matsäkerhet.

För övrigt kommer Afrikagrupperna och håller i seminarium, det blir snabbkurs om Fair Trade med Hanna Bozenius, chokladprövning med Bertil Högberg, och föreläsning om medveten konsumtion med Stella Hildebrand.

“Till sist, hur känner du inför Schysst Jul, som kommer hållas den 15:e december?”

”Det kommer kännas väldigt kul i år! Härligt att många har anmält sig! Kul att Musikhjälpen kommer vara där och jag hoppas på mycket folk som kommer på seminarierna. Jag hoppas också på att många nya människor kommer och att de får lära sig ett och annat.”, avslutar Erika.

Kuriosa: Intervjun tog ca 30 minuter, ca 35 minuter från hej till hejdå.

Av Gustav Ljung 2018-11-27

 


Besök gärna länken nedan
EVENT – Schysst Jul Uppsala

Berätta om det här!