Det här är en arkivsida från barniuppsala.se

Våffeldagen, ett språkligt missförstånd

Våffeldagen (dekorativ bild av våfflor pudrade med florsocker)

Foto: Pixabay

Våffeldagen, ett språkligt missförstånd

Av: Martin Nordling och A.Taxén
Publicerad: 2019-03-25

Vad sa du?

Våffeldagen och traditionen att äta våfflor just den 25 mars, på Marie bebådelsedag, bygger faktiskt på ett språkligt missförstånd.

Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag, därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag. Vaffla är en äldre variant av ordet våffla och därmed var våffeldagen född.

En kristen tradition

Jungfru Marie bebådelsedag

Bild: Målning av Leonardo Da Vinci
Foto: Wikimedia Commons

Jungfru Marie bebådelsedag, som anses vara den äldsta av Mariafesterna, är en kyrklig högtid. I kristna länder har dagen firats åtminstone sedan 600-talet den 25 mars varje år,  nio månader före jul och Jesus nedkomst. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var gravid. I folkmun kallades dagen ofta vårfrudagen.

Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska almanackan. När helgdagen det året avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. 

Historiskt innebar dagen ofta en paus i fastan och man kunde roa sig och äta gott. 

Våfflor, bönder och väder

Våffeldagen (dekorativ bild)

Bild: Målning av Georg Flegel (1566-1638) via Wikimedia Commons

I bondesamhället fick Vårfudagen markera övergången från vinter till vår då dagen inledde den årligt intensiva perioden av vårbruk. Likt andra dagar där vädret spås, så som Andersdagen den 30 november, använde bönder Vårfrudagen för att förutspå det kommande vädret. Talesätt som om vårfrunatten fryser till; kölden länge vara vill; fyrtio nätter skall det dröja; innan bonden sen kan plöja” och “Mängden snö på taken denna dag kommer pryda backen till Valborg” har fått guida bönders kalendrar i mången år.

En viktig symbol för den här dagen är tranan i och med att tranorna brukade återvända vid den här tiden. I olika delar av landet kunde barnen klä ut sig till tranor och tigga godis eller kasta tranbrev in till folk. Man kunde också springa trana barfota utomhus och det skulle ge bättre skörd, god hälsa och tåliga fötter. Kvällen kallades ibland för tranafton. Vid vårfrudagen gick man också till sängs utan att dessförinnan ha tänt ljus, vilket man hade gjort under hela vinterhalvåret. Talesättet var att “tranan bär ljus i säng”.

Vid den här tiden på året passade våffla dessutom extra bra då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter en lång vinter.

Religiösa våfflor?

Det finns ingen koppling mellan våfflor och Jungfru Maria, men det finns däremot en annan religiös koppling. De första våffeljärnen var en utveckling av oblatjärnen, som användes för att baka oblater till nattvarden. När våfflorna började bakas på kontinenten någon gång på 800-talet, eller tidigare, skedde det som så mycket annat först i klostren.

Våfflor i historien

Våffeldagen (dekorativ bild)

Bild: Kajsa Wargs kokbok via Wikimedia Commons

Våfflor har medeltida anor och är kända i Sverige sedan 1600-talet, men då gjordes de ytterst sällan av vitt mjöl, utan likheten syftar mer till brödets form. Moderna våfflor är i likhet med semlan ett arv från sent 1800-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället. I den mån man producerade smör, såldes det på marknader.

På 1700-talet sågs våfflor som höjden av lyx och elegans. Bellman nämner många olika bakverk och maträtter i Fredmans Epistlar”, men två bakverk står ut tydligt – våfflor och struvor, vilka nämns hela fem gånger vardera.

Historiska våfflor

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

ur Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche
6 ½ dl vatten
1 ¾ dl smält smör
2 ägg
ca 5 dl vetemjöl

Maneer til at göra Sucker Waffler

ur Romble Salé, Then Frantzöske Kocken och Pasteybakaren, 1664.

Slå tree Egg sönder uthi een skål/ och strö theruppå 1/4 Marker stött Sucker/ rör tilsamman och lägg ther til 1/4 Marker grant Hwetemiöl/ tillijka med 2. Lodh smält Smör/ som är färskt och osaltat/ slå thet ihop medh een skiedh eller wijsp/ och om blandningen tyckes wara för tunn/ så kasta ännu uthi henne någhot Sucker och lijtet Miöl at hon blifwer tiock.

När thet så är ihopa lagat/ skal man göra Wafle-Järnet warmt på båda sijdor/ men icke hålla thet öfwer Elden så länge at thet begynner röka/ förty tå blifwer thet förwarmt och bränner Waflan.

Therföre när Wafle-Järnet är nogsampt warmt/ skal man öpna thet och leggia ther inn uthi aff Deegen så stoort som ett lijtet Egg/ och breda thet uth i långdan/ sedan klämma Järnet sachteligen tilsamman/ och hålla thet öfwer Elden/ och wända thet om på andre sijdan/ at Waflan blifwer bakat på både sijdor. Ther effter tagher man henne aff Järnet/ och skräder bort bräddarne.

Men om Waflan hänger widh Järnet/ så är Deegen alt för fijn/ therföre skal man ännu giuta uthi honom lijtet Miöl/ Smör och Egg. Och äre thesse Waflerne bättre kalla til at ätha än warme.

3 ägg
106 g strösocker
106 g vetemjöl
27 g smält smör

Om blandningen blir för tunn, lägg till mer socker och mjöl föreslår Romble Salé.

Moderna våfflor

Grundrecept våfflor

Receptet ger ca 8 stycken våfflor

100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk

Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar, tillsätt sedan det smälta smöret, vispa runt och grädda i ett hett våffeljärn.

Servera din våffla med grädde och sylt eller varför inte lyxa till det med lite glass och färska bär.

Variationer

Matiga våfflor med svamp

Ca 250 g färsk svamp, t ex champinjoner
½ lök
1 msk torkad basilika

Skiva svampen. Finhacka löken. Bryn svamp och lök i lite matfett och låt svalna. Blanda ner svamp, lök och basilika i våffelsmeten.
Servera med t ex rökt skinka, avokado och tomater.

Läckra våfflor med spenat

Ca 250 g hackad djupfryst spenat
1 krm riven eller mald muskotnöt

Tina spenaten och pressa ur en del av vätskan. Blanda ner spenat och muskot i våffelsmeten. Servera med tex stekt bacon eller korv eller rökt fisk och ev en klick gräddfil.

Västerbottenvåfflor

Recept från Tjockkocken
Receptet ger ca 5-6 stycken våfflor

6-7 ägg (beroende på storlek på ägg)
250 g riven Västerbottenost (går bra att byta mot annan typ av ost)
6 msk majonnäs eller crème fraîche
2 msk vetemjöl (eller pofiber för glutenfria våfflor)
25 g smält smör
Lite svartpeppar

Vispa äggen fluffiga med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser. Låt smeten vila någon minut. Grädda sedan i våffeljärn till önskad färg.

Serveras med fördel med crème fraîche, rödlök och topping såsom rom, lax, räkor eller avokado.

 

 

Våffeldagen (dekorativ bild)

Foto: Pixabay

Våffeljärnet – kökets glömda hjälte

Våffeldagen (dekorativ bild)

Foto: Pixabay

Traditionellt äter vi gärna våfflor med sylt, kanske lite grädde och vill vi verkligen vill lyxa till det äter vi våfflorna med lite glass till. Detta gör att våfflor ofta inte är särskilt matiga utan får bli något av en för- eller efterrätt. Många drar sig även för att plocka fram våffeljärnet då det känns bökigt att rengöra och behöva stoppa undan efter så kort användning. Det finns dock så mycket mer man kan göra i ett våffeljärn som mättar magen och ger omväxling.

? Grillad smörgås – ta två toastbröd och fyll med valfria pålägg såsom ost, skinka, tomat, kycklingröra med fler mellan. Grädda i våffeljärnet tills toasten är gyllenbruna.

? Äggasmörgås – ta ett toastbröd, skär eller stansa ut ett hål i brödet. Smält lite smör i järnet, lägg i toasten och knäck ett ägg över så att äggulan hamnar i hålet. Lägg den utstansade biten brevid i järnet. Salta lite lätt. Grädda 2-5 minuter tills gulan i ägget har nått önskad konsistens. Lägg den utstansade biten som ett lock på smörgåsen och servera som den är eller med önskade tillbehör.

? Quesadilla – ta två tortillabröd med riven ost och andra valfria ingredienser mellan. För lite extra sting, glöm inte jalapeño. Grädda ca 2-4 minuter.

? Omelett – Gör omeletten i våffeljärnet. Om du vill ha grönsaker till din omelett går det jättebra att hacka dessa smått och blanda i smeten. Grädda till önskad färg.

? Råraka – Vilket recept för råraka som helst funkar, men istället för att steka i panna klickar du ut smeten i ditt våffeljärn och gräddar till önskad färg. Dels får du en kul form, men även en snabbare tillagning.

? Bacon – dela baconet på hälften och lägg bitarna på järnet. Funkar både med öppet eller stängt järn.

? Gårdagens potatis – Om du har potatis eller potatismos från dagen innan kan man lätt blanda mosad potatis eller potatismos med 1-2 ägg och sedan grädda blandningen i våffeljärnet. För lite variation kan man blanda i vad hittar – riven ost, spenat, överbliven kyckling eller bacon, finhackade grönsaker med mera i smeten innan man gräddar.

? Gårdagens pizza – Om du har pizza kvar från dagen innan och vill slippa degig botten fungerar det utmärkt att vika pizzan dubbel och värma i våffeljärnet.

? Pizzasnacks – gör egen pizzadeg eller köp färdig. Dela och kavla ut degen i avlånga bitar. Fyll sedan ena sidan av var degbit med önskat innehåll och vik andra sidan över, likt en Calzone, och grädda några minuter i våffeljärn tills degen har önskad färg.

? Kakor – många småkakrecept går bra att frysa in som deg och sedan grädda vid tillfälle eller behov. Vill du ha en nygräddad kaka eller två till eftermiddagskaffet kan du med fördel skiva degen innan frysning eller frysa in den i ett istråg. Ta sedan ut så många portioner som du behöver, tina i rumstemperatur medans du värmer järnet och grädda sedan i ditt våffeljärn.

? Äpplen – Vänd äppelskivor i en blandning av kanel och socker, gärna farinsocker, och grädda i järnet några minuter. Servera som det är eller med glass eller vaniljsås.

? Kaneltoast – blanda 2 msk strösocker och kanel i en skål. Blanda sedan 2-3 ägg, 1¾ dl mjölk, 1 tsk vanilj och en tesked av socker-kanelmixen i en grund skål eller ungsform. Blandningen räcker till ca 8 skivor toast av valfri sort som man vänder i blandningen och sedan gräddar i våffeljärnet några minuter. Strö socker-kanelmix över direkt när de kommer ur järnet. Ät som de är, med bär eller doppa i lite lönnsirap eller chokladsås.

Rengöra våffeljärnet

Men hur gör man nu rent våffeljärnet? Blöt hushållspapper och lägg mellan laggarna direkt efter användning. Var noggrann med att dra ur sladden och att inte lämna järnet utan uppsikt. Värmen kommer omvandla vattnet till ånga som gör jobbet åt dig. Ta bort pappret och torka helt rent och torrt med torrt papper. Repetera vid behov.

 


Fler artiklar: Guide för föräldrar till spelet CS:GO | Recension av Big Fish | Owe Thörnqvist 90 år | Varför firar vi fettisdagen? | Varför har vi sportlov i Sverige? | Valentin i fokus

Berätta om det här!